#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kampaň Nebojte se zachránit život v roce 2020


Autoři: PharmDr. Ovčaří David;  Mgr. Bažantová Michaela
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 7-8, s. 20

V letošním roce bude Českou lékárnickou komorou ve spolupráci se společností TEVA Pharmaceuticals CR, s. r. o. realizován již čtvrtý ročník kampaně Nebojte se zachránit život.

Během dubna a května letošního roku mělo původně proběhnout celkem 15 seminářů s kapacitou 250 účastníků na úrovni okresních sdružení. Z důvodu epidemiologické situace byly semináře přesunuty na měsíce září až listopad. Přednášet bude MUDr. Jiří Pokorný, Ph.D., nebo záchranáři ze společnosti Jak zachránit život, s. r. o.

Program seminářů, rozdělený na teoretickou a praktickou část, je shodný s programem seminářů v roce 2019. V teoretické části kurzu budou účastníci seznámeni s kardiopulmonální resuscitací u dospělých a dětí dle doporučených postupů pro resuscitaci ERC Guidelines 2015. V praktické části si pak účastníci vyzkouší nácvik kardiopulmonální resuscitace s použitím automatizovaného externího defibrilátoru (AED), aplikaci adrenalinu trenažérem autoinjektoru, nácvik odstranění cizího tělesa při obstrukci dýchacích cest u dospělých a dětí, nácvik zastavení zevního krvácení a protišoková opatření.

Dne 2. 9. 2020 proběhne webinář ČLnK, zaměřený na shrnutí základních informací o poskytování první pomoci. Tato distanč­­­ní vzdělávací akce je určena nejen všem budoucím účastníkům letošních seminářů, ale také absolventům seminářů v předchozích letech. Záznam tohoto webináře bude pro další zájemce k dispozici do pátku 4. 9., před začátkem kampaně.

Na webu komory jsou již nyní k dispozici záznamy podrobnějších webinářů z předchozích let zaměřené na tématiku první pomoci v různých situacích (kód semináře: 18113 a 18112).

Kampaň Nebojte se zachránit život proběhne v přihlášených lékárnách v termínu 7.–13. 9. 2020 při příležitosti Světového dne první pomoci. Přihlášení lékáren je organizováno přes web komory a bude možné až do 16. 8. 2020. Zapojeným lékárnám budou přes jimi vybraného distributora dodány instruktážní brožury první pomoci pro pacienty a plakáty.

Informace o konkrétních termínech a místech konání seminářů a podrobnosti o webináři a kampani budou zveřejněny na webových stránkách ČLnK. Semináře první pomoci a kampaň Nebojte se zachránit život technicky zajišťuje Ing. Monika Kučerová, Oddělení vzdělávání ČLnK.

PharmDr. David Ovčaří, vedoucí pracovní skupiny pro celoživotní vzdělávání

Mgr. Michaela Bažantová, tisková mluvčí České lékárnické komory



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial
Článek SEMINÁŘE

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2020 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#