#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rychle a zběsile XII. – Lékárnická jízda


Autoři: PharmDr. Kopecký Martin, Ph.D.
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 7-8, s. 4

Souhrn

Všechno nám nějak zrychluje. Od prvních případů nemoci COVID-19 v České republice to k prvním prázdninovým dnům uteklo více než rychle. Děti školou povinné si ukončení školního roku ani nevšimly a lékárníci–rodiče pokračují v kolotoči střídání povinností pracovních a domácích také stále stejně rychle. Život se pomalu vrací do normálu.

Objevují se nová ohniska onemocnění a politici se předhánějí v tom, kdo za TO může. Tím TO je někdy vyšší výskyt nemoci a přehnaně rychlé reakce, jindy nižší výskyt nemoci a pomalé reakce. Zkrátka, jak se TO komu právě více hodí. Přehazování názorové výhybky je stejně časté jako nutnost sečení trávy, která roste letos obzvlášť rychle. Názorným příkladem rychlosti a zběsilosti je téma kompenzace ztrát lékárnám za období COVID 19. To bylo tak:

Lékárníkům byla nejprve přislíbena kompenzace za období COVID spočívající v navýšení SiV o celou 1 korunu českou a také s limitací patnáctiapůlnásobku počtu vykázaných výkonů v roce 2018. Paralelně byli provozovatelé lékáren vyjmuti z možnosti odpuštění platby za sociální pojištění, protože měli být přece jako ostatní zdravotníci kompenzováni kompenzační vyhláškou.

Pro průměrnou lékárnu byl dopad kompenzační vyhlášky desetkrát horší než případné odpuštění plateb za sociální pojištění. Tento rozdíl uviděli a uslyšeli (od zástupců ČLnK a GML) poslanci Zdravotního výboru Poslanecké sněmovny parlamentu ČR a z jejich popudu byla nejprve provozovatelům lékáren schválena možnost odpuštění plateb sociálního pojištění pro firmy do 15 úvazků. Následně došlo v Senátu ke schválení odpuštění platby pro provozovatele lékáren dokonce až do 25 úvazků (a pro legislativní správnost bylo 15 úvazků zrušeno). Navýšení na 25 úvazků bylo bohužel nešikovně spojeno s dalšími požadavky senátorů, které nebyly akceptovatelné pro vládní poslance.

Mezitím jsme s panem prezidentem Alešem Krebsem jednali na Ministerstvu zdravotnictví a na zcela konkrétních číslech doložili, o kolik poklesly obraty a zisky lékáren v dubnu a květnu 2020. Výsledkem jednání bylo navýšení signálního výkonu od 1. 7. 2020 o 4 Kč bez limitací. Ve stejnou dobu na scénu opět vstoupila Poslanecká sněmovna a její závěrečné hlasování. Shodou okolností a navrženým pořadím hlasování se lékárny opět ocitly tam, kde byly na začátku. Provozovatelé lékáren přišli o nárok na odpuštění sociálního pojištění. Příběh ovšem stále neskončil. Do světel reflektorů vstoupila paní ministryně Maláčová a slíbila, že malým lékárnám pomůže. Svůj slib splnila a ve Sněmovně je načten další poslanecký pozměňovací návrh, který má garantovat odpuštění plateb za sociální pojištění provozovatelům lékáren do 15 úvazků. Za normálních okolností by se tento příběh dvou zákonů a jedné vyhlášky odehrával minimálně půl až třičtvrtě roku. V současnosti stačily 4 týdny. Rychle a zběsile.

Příběh ale nekončí, jen vlivem prázdnin trochu přibrzdil. A tak další jednání o lékárnách přišlo na řadu až koncem července, 27. 7. projednávala Vláda ČR poslanecký pozměňovací návrh. Výsledná podoba usnesení není v době uzávěrky tohoto čísla známa, nicméně stanovisko uveřejněné na vládním webu předjímalo neutrální postoj Vlády ČR ke sněmovnímu tisku 917. Konečný výsledek budeme znát pravděpodobně až v září.

Teď je ale polovina prázdnin. Odložili jsme roušky, zachovali plexiskla na tárách. V některých regionech jsme roušky opět nasadili. Představenstvo ČLnK se již dvakrát sešlo v zasedací místnosti v sídle ČLnK. Jedním z předsevzetí členů nového Představenstva ČLnK byla a je větší otevřenost vůči členům ČLnK. Základem této otevřenosti je rychlé poskytování informací o činnosti členů Představenstva a o výsledcích jejich práce.

Několikrát do roka naleznete ve svých mailových stránkách Newsletter, který shrnuje nejdůležitější události za přibližně 2 měsíce. Dalším zdrojem informací je tzv. Rychlé info. Vychází od poloviny května cca v desetidenních intervalech na webu ČLnK a je také rozesíláno všem členům mailem. V Rychlém infu najdete stručné chronologicky seřazené informace o tématech i výsledcích jednání vedení Komory, odkazy na novinky z legislativy, důležité informace pro praxi v lékárně nebo zajímavé výstupy v médiích. Na webu ČLnK najdete archív Rychlého infa v samostatné sekci přístupné z úvodní stránky webu. Nejdůležitější aktuální informace najdete vždy přímo na webu. Publikujeme je, hned jak je to možné, častokrát v řádu hodin od události nebo jednání. Rychle.

Roztáčí se kolotoč připomínkování zákonů a vyhlášek. Blíží se totiž konec období, do kdy je možné připravit zákony tak, aby je bylo možné schválit touto Sněmovnou. Proto tempo nabírá na rychlosti. Bude to rychlé a zběsilé. Stop! Jsou prázdniny. Dost bylo rychlosti. Dost bylo zběsilosti. Sundejme nohu z plynu. Rád bych všem lékárnicím, lékárníkům a dalším zaměstnancům lékáren popřál, abyste dorazili do prázdninových destinací především bezpečně, abyste si odpočinuli a měli čas se věnovat svým blízkým. A stejně bezpečně se vraťte zpět do svých domovů. Pomalu a bezpečně.

PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D.

viceprezident ČLnK



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial
Článek SEMINÁŘE

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2020 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#