#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zeptali jsme se


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 7-8, s. 8

Souhrn

Letošní rok je jistě výjimečný. Jak se chystáte trávit jeho léto? Omezí koronavirus vaše cestovatelské plány? Budete mít vůbec čas si odpočinout?

PharmDr. Lenka Burgetová, Lékárna Olšanka, Praha


Letošní rok je, jak píšete, určitě výjimečný pro všechny. Koronavirus a všechna přijatá opatření omezila naše cestovatelské plány na minimum, proto letošní čas dovolených strávím spíše pracovně na projektech Mladých lékárníků. Čeká nás ještě hodně práce s mojí pracovní skupinou pro zapojení lékárníků do screeningových programů. Sešli jsme se skvělá parta lidí a je to radost s nimi spolupracovat. Také připravujeme Konferenci Mladých lékárníků, která se uskuteční v sobotu 17. 10. v Brně. Ráda bych všechny, kdo čtou tyto řádky, srdečně pozvala k účasti.

Mgr. Ondřej Bednařík, Lékárna U Řeky, Trutnov


Už je omezil. Jak březnové lyžování v Rakousku, tak velikonoční Norimberk jsme prožili doma. Co se léta týče, tak neplánuji radši nic. Prakticky za domem máme Krkonoše, tudíž o turistiku není nouze. Stačí nazout kvalitní obuv, přidat něco dobrého do torny a vyrazit. Určitě proběhnou výlety po okolí, setkávání s přáteli a rodinou, běžná údržba domu a zahrady, trocha sportu, posezení na terase. Zkrátka takové běžné léto na vsi. Ale kvalitní odpočinek se sklenicí dobrého pití, ať se odehrává kdekoli, si určitě vzít nenechám. Závěrem všem kolegyním a kolegům přeji krásný zbytek léta.

PharmDr. Přemek Císař, Lékárna Modřínová, Třebíč


Původně jsme touto dobou již měli být nádherně spáleni sluníčkem z Tunisu. Naříkal bych, že tam nemají dobré pivo a je tam vedro na padnutí. Situace se vyvinula jinak a čekají nás Čechy krásné, Čechy mé, jako každý rok; vyrážíme k Uherskému Hradišti. Vedro podle předpovědi bude po deštivém červnu na padnutí jako v Tunisu, jen to pivo bude lepší a holky hezčí. Vím, že už se může do spousty zemí Evropy, ale nechce se mi neustále zjišťovat informace o podmínkách. Možná, kdybych byl sám, ale s dvěma předškoláky nechci někde čekat a vyřizovat lejstra, protože se ministr nějakého balkánského státečku špatně vyspal a zavedl novou nečekanou povinnost. (Stačí náš ministr.) Možná ty naše špunty vezmeme na prodloužený víkend po tom našem císařství – Slovensko, Rakousko, Maďarsko, Polsko. Zbytek léta bude pracovní, ale ne díky viru, nýbrž pro nedostatek lékárníků. Je to takové malé úskalí rodinné lékárny, že na dovolenou jedou dva lékárníci najednou, a pak chybí v lékárně. Takový stav si nemůžeme často dovolit a musí se dobře naplánovat. Kolegyním a kolegům přeju pěkné léto plné zážitků, ať doma nebo v zahraničí. Nadýchejme se čerstvého vzduchu, když to v práci máme stále přes roušku.

PharmDr. Lukáš MALÝ, Valdštejnská lékárna, Frýdlant v Čechách


I když je tento rok proběhlou situací výjimečný, u nás v lékárně bude mít léto podobný průběh jako loni, kdy se v rámci dovolených všichni vystřídáme. Doufám, že cestovatelské plány mi koronavirus nenaruší, kdykoliv se dá vymyslet nějaká aktivita. A tak i věřím, že si dokážu odpočinout před podzimním návalem pacientů, protože dostatek odpočinku je důležitý. A chtěl bych klid a pohodu popřát i všem ostatním kolegům!

Mgr. Filip Škarda, U Matky boží pomocné, Veselí nad Lužnicí


Pro letošní rok jsem naště stí žádné velké cestovatelské plány neměl, takže omezení cestování způsobené epidemií mě nijak nelimituje. Pevně doufám, že v příštím roce k žádným omezením nebude již docházet a svět se s nemocí vypořádá jinak, než zavřením a zakázáním prakticky všeho. Léto budu trávit v poklidu, střídavě v práci a střídavě na chatě na Třeboňsku. Čas odpočinout si by měl mít každý, nejen zdravotnický pracovník, protože jen odpočinutý člověk může pracovat důsledně a výkonně. Přeju redakci i všem kolegům klidné a pohodové léto strávené přesně tak, jak si každý přeje a zaslouží. PS: Nejezděte všichni na kola do Třeboně, už je tam přeplněno. ϑ

PharmDr. Miroslav KOŠKA, Lékárna Dr. Max, Brno


Epidemiologická situace mé letošní plány lehce ovlivnila, ale nijak zásadně. Základní (a málokdy splněný) cíl zůstává stále stejný – abych se v létě nespálil, ať jsem kdekoliv. Vzhledem k tomu, že se mi nepodařilo tomu zabránit v minulosti u moře, moc se nedivím, že jsem tomu nezabránil ani letos, kousek od domu na krátkém výletu. ­Kovářova kobyla... Větší část prázdnin budu v lékárně, na tom se též mnoho nezmění. Volné chvíle z části opět vyplní další pracovní povinnosti týkající se lékárenství, takže i toto bude beze změn. A zbývající čas bude určen pro rodinu, kde se snažím, aby byl výjimečný každý okamžik. A snad se více dostanu ke knihám. Je tolik knih a tak málo času...


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial
Článek SEMINÁŘE

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2020 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#