#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

První pomoc poskytujte jako první


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 7-8, s. 26

Jestliže při poskytnutí první pomoci zaváhá amatér nezdravotník, dá se to pochopit. Horší je, když včas a dobře nezasáhne někdo, kdo má péči o zdraví takříkajíc v popisu práce. A tím je i lékárník. Ten se s nenadálou situací může setkat jako kdokoliv jiný, ale ještě navíc v lékárně, kde přichází denně do kontaktu s nemocnými.


Česká lékárnická komora ve spolupráci s Teva Pharmaceuticals CR, s. r. o., a OMS-MEDI s. r. o., uspořádala 27. června kurs první pomoci. Člověk, který něco takového naposledy absolvoval na základní škole, mohl sledovat snažení dvou profesionálních ­záchranářů Juraje Oravce a Miroslava Poryvka nejdříve s jistou skepsí. Brzy se jim ale podařilo probudit náš aktivní zájem a i díky dramatickým příběhům ze své praxe demonstrovat zásadní význam první pomoci. Nejcennější bylo asi ­zjednodušení přístupu k resuscitaci a první pomoci při bezprostředním ­ohrožení života. Není třeba se bát, že TO neumím. Je vždy dobré ­pokusit se do příjezdu profesionálů alespoň o něco, byť to ­nebude dokonalé. Mozkové buňky odumírají do 4–6 minut od zástavy oběhu, je třeba zasáhnout rychle a to i neodborně. Kromě záchrany samotného života je včasný zákrok důležitý i pro kvalitu dalšího života po pozdější profesionální resuscitaci. Pokud se do příjezdu sanitky nepokusíme alespoň o masáž ­srdce, může se stát, že záchranáři sice postiženého resuscitují, ale díky mezitím odumřelým mozkovým buňkám, bude kvalita jeho dalšího života velmi omezena.

Kromě teorie a představení základních variant toho, co se může nečekaně odehrát a v jakých situacích můžeme být ­postaveni před nutnost poskytnout pomoc, jsme si na nejrůznějších modelech dospělých i dětí mohli vyzkoušet nejen masáž srdce, dýchání z úst do úst, ale i třeba Gordonův úder nebo ­Heimlichův manévr při obstrukci dýchacích cest cizím tělesem. Dětské figuríny nebyly na pohled nic pěkného, ale všichni jsme to zvládli bez omdlévání a jiných problémů. Nakonec nám byl velmi podrobně představen i automatický externí defibrilátor. Viděli jsme, jak funguje, kam se přikládají elektrody u dospělých i dětí a jakým způsobem může taková krabička obnovit srdeční činnost.

Kdysi jsem někde četl bonmot (myslím, že od A. Camuse):„První pomoc zásadně poskytujte jako druzí,“ který jsem vždy dával při podobných příležitostech k lepšímu. Tentokrát jsem si to odpustil. Poprvé v životě jsem asi zažil představení tohoto tématu, které mě osobně zasáhlo a v němž jsem našel smysl. Věřím, že bude ještě příležitost a další lékárníci se budou moci zúčastnit podobně kvalitního kursu.

(zpo)


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2019 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#