#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Oživme LÉKÁRNICE MAMINKY (VI.)


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 7-8, s. 25

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Teprve letní pobyt v přírodě s dětmi ukáže účelnou vybavenost „našich lékárniček“. A také osvojení racionálních poznatků o správném použití jednotlivých přípravků a postupů. To bylo hlavním úkolem našich besed pro maminky na téma Lékárnička na léto s dětmi, jak bylo zmíněno v minulém čísle ČČL.



První letní horké dny přinesly také větší záplavu dotazů na stavy spojené s přehřátím organismu u malých dětí. Z vlastních zkušeností upozorňujeme na fakt, že tento stav se někdy dostaví i se zpožděním následující den či noc, což může rodiče zaskočit a ne vždy si spojí s předešlým horkým dnem.

Často také řešíme, zda je racionální oblíbené doporučování vychlazených ­kolových nápojů při stavech nauzey a zvracení. Současná doporučení od kolových nápojů již upouštějí a jsou nahrazeny vychlazenými perorálními rehydratačními roztoky (ORS), z nichž některé obsahují přídavek zázvorového extraktu. ORS doporučujeme také při stavech spojených s dehydratací při akutních průjmech, při kterých vzniká acidóza. Proto je alkalizační složka součástí rehydratačních roztoků. Hypotonické roztoky pomáhají vyšší absorpci vody, z toho vychází doporučená osmolalita 200–250 mOsm/l. ­Vysvětlujeme, že je nevhodné roztoky dochucovat džusem nebo sladit sacharózou, obojí může vést k osmotickému průjmu.

Kolové nápoje nemají optimální složení, ať už se jedná o poměr iontů, výši pH, nebo celkovou osmolalitu (Coca-Cola má pH = 2,8 a osmolalitu 469 mOsm/l). ­Nemyslím si, že by v malém množství kolové nápoje způsobily velký rozvrat, nicméně racionální doporučení to není, jakkoliv je mnohdy opřeno o vlastní empirii. Vidím to jako přežitek z dob, kdy nebyly takové možnosti jako nyní. Je na čase přehodnotit význam kolových nápojů u stavů nauzey, když máme v současnosti ORS k tomu určené, navíc prakticky balené v sáčcích, které můžeme vzít s sebou nejen na dovolenou.

Besedy projektu Lékárnice maminky začnou zase naplno v září a tak máme čas na tvorbu článků pro nový web. Tvoříme články, které souvisejí s nejčastějšími zdravotními obtížemi u dětí v daném ročním období. Smyslem je poskytnout maminkám kvalitní zdroj informací, které navazují na naše témata, probíraná při besedách. Získáváme tak aktuální zpětnou vazbu, co v dané problematice maminky skutečně trápí, jaké jsou jejich nejčastější dotazy a mýty.

Důležitým faktorem je opět posilování role lékárníka snadno dostupného v kaž­dé lékárně, možného rádce k vyhodno­ce­ní stavů vhodných k samoléčbě. Po­stupně se ukazuje, že právě osobní kon­takt ro­diče s dítětem v lékárně je důl­ežitý. Upozorňuji na to také během be­sed. ­Během návštěvy v lékárně máme možnost si udělat lepší představu o projevech onemocnění, které mnohdy například na fotografiích na ­sociálních sítích nejsou zřetelné.

Web by měl tedy přinést svěží informace pro maminky, se kterými se můžete setkat i ve vašich lékárnách. Za odkaz na stránky LM budeme rádi. Věřím, že cesta vzdělávání laické veřejnosti má smysl. Pokud vás projekt zaujal a rádi byste se jakoukoliv formou zapojili, neváhejte mě kontaktovat (svrckova.alexandra@seznam.cz) nebo se přidejte do FB skupiny Lékárnice maminky. Pojďme rozvíjet tento skvělý projekt, jedině společnými silami můžeme něco změnit.

Alexandra Hašková – organizátorka oživení projektu Lékárnice maminky, matka dvou dětí, provází cyklem besed O zdraví tak trochu jinak v mateřských centrech v České Lípě


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2019 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#