#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Komorová politika na nejvyšší úrovni


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 7-8, s. 10-11

V posledních týdnech se vedení lékárnické komory účastnilo několika setkání s nejvýše postavenými politiky. Asi si nemusíme dělat iluze, že podobné kontakty ze dne na den zásadně změní život českých lékárníků, ale snaha o komunikaci je důležitá a může pomoci postupně prosazovat žádoucí změny, případně jen uvolňovat vzájemné animozity a napětí. Nejdůležitější schůzky, které se odehrály v červnu, byly tyto tři následující, a stojí za to o nich napsat víc.


17. 6. Zdravotnické komory u ministra

Na ministerstvu zdravotnictví se sešli představitelé tří zdravotnických komor (ČLK, ČSK a ČLnK) s ministrem Adamem Vojtěchem a všemi jeho náměstky. „Účastí celého vedení nám myslím dalo MZ najevo, že spolupráci s námi vnímá jako důležitou,“ komentuje schůzku prezident ČLnK Lubomír Chudoba. „Za klíčové považuji udržet shodu mezi námi lékařskými komorami, i když to někdy není lehké.“

Diskutovalo se především o připravovaném zákonu o komorách. (Tomu se podrobněji věnuje na jiném místě našeho časopisu Mgr. Jaroslav Maršík). Prezident Chudoba se souhlasem prezidentů Kubka (ČLK) a Šmuclera (ČSK) předal ministrovi zdravotnictví společný návrh novely zákona o komorách.


19. 6. zástupci všech komor na Úřadu vlády

Ve středu 19. 6. se ve Strakově akademii s premiérem potkali představitelé téměř všech profesních komor. Ministerský předseda Andrej Babiš v úvodu zdůraznil, že není pochyb o tom, že vláda komory respektuje a jejich postavení nezpochybňuje. Postupně se vyjadřovali ke svým konkrétním problémům zástupci všech přítomných komor. Prezident ČLnK připomenul nutnost dynamičtějšího posunu u reformy lékárenské péče, aktuálně diskutované v pracovní komisi MZ. Kromě toho dal podnět, aby vláda intenzivně působila na zdravotní pojišťovny pro spravedlivější finanční ohodnocení lékáren a aby se MZ aktivně zabývalo slíbeným snížením administrativy, která je pro lékárny nepřiměřená a navíc nehrazená. Na závěr svého vystoupení prezident Chudoba požádal o konkrétní kroky vládního usnesení na systémovou podporu rodinného podnikání.

Jedním z výsledků tohoto setkání byla i domluva na společné schůzce premiéra a ministra zdravotnictví jen s představiteli zdravotnických komor.

28. 6. Zdravotnické komory u premiéra a ministra

V pátek odpoledne 28. 6. přišli do Strakovy akademie zástupci lékařské, lékárenské a stomatologické komory. Během hodinového setkání s premiérem Babišem a ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem se diskutovalo, a někdy i velmi emotivně, o specifických problémech jednotlivých zdravotnických oborů. Za lékárnickou komoru se zúčastnil kromě prezidenta Chudoby i viceprezident Aleš Krebs a šéf­redaktor ČČL Zdeněk Pokorný. Česká lékárnická komora požádala přítomného ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha o častější schůzky pracovní skupiny MZ pro reformu lékárenské péče, z dosavadního intervalu 1x za 3–4 měsíce na 1x za měsíc. Taky bylo zdůrazněno, že je nutné si odsouhlasit prioritní cíle a zajistit jejich skutečnou podporu i ze strany ministerstva zdravotnictví.


Bouřlivě diskutovaným tématem schůzky bylo využití části finančních prostředků nashromážděných na účtech zdravotních pojišťoven. Prezident lékárnické komory podpořil názor předsedy vlády, aby byly tyto peníze využity k investicím do zdravotnictví, ale jedině za předpokladu, že investice půjdou i ve prospěch soukromého sektoru a v oblasti lékárenské péče dojde k navýšení honorování odborných činností lékárníků a uhrazení nových administrativních povinností lékáren (zejména vícepráce a IT vybavení lékáren spojené s implementací protipadělkové směrnice).

Představitelé ČLnK také připomněli, že stále není naplněn bod z vládního prohlášení ohledně odměňování lékárenské péče. ČLnK proto v probíhajícím připomínkovém řízení novely zákona o veřejném zdravotním pojištění navrhla zavedení dispenzační taxy za výdej léčivého přípravku na lékařský předpis a počítá s podporou ministerstva zdravotnictví.

ČLnK požádala ministra o další jednání ohledně systémové podpory jedinečných lékáren a odloučených oddělení výdeje léčiv ve venkovských oblastech. Prezident Chudoba rovněž premiérovi i ministrovi vysvětlil důvody neměnného negativního stanoviska ČLnK k zavedení emergenčního systému podle slovenského vzoru. Vůči ministrovi pak zástupci lékárnické komory potvrdili zájem věnovat se tématu personálního vybavení lékáren.

Snahy prosadit zájmy lékárníků i v nejvyšších patrech české ­politiky shrnul pro náš časopis prezident Lubomír Chudoba.


„Schůzek s předsedou vlády si vážím. Považuji je za vyjádření důvěry v představitele ze zákona zřízených komor, důležitý je zároveň převažující věcný průběh našich diskusí. Očekával bych ale, že pan premiér si s předstihem vyžádá aktuální informace od resortních ministrů, kteří nemohou být osobně přítomni. Jinak opakovaně vyhodnocujeme spolupráci s ministrem, připomínáme, přednášíme a zdůvodňujeme svá prioritní témata, u kterých zatím nedošlo k posunu. Ptáme se na osobní názor premiéra k vybraným legislativním záměrům. Vše s očekáváním, že na naše argumenty si předseda vlády vzpomene a zohlední je při projednávání koncepčních záměrů a nové legislativy na jednáních vlády.“

(zpo)


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2019 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#