#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mladí lékárníci pracují na nouzovém výdeji


Autoři: Lékárníci Mladí
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 6, s. 20

Souhrn

Jistě se každý z nás setkal s tím, že do lékárny přišel pacient v pozdním odpoledni s propadlým receptem, nefunkčním inzulinovým perem nebo kvůli nedostatečné zásobě chronické medikace na víkend. Ve chvíli, kdy není dostupný lékař, nezbývá pacientovi mnoho možností, jak léčivé přípravky získat. Situace by se mohla řešit návštěvou pohotovosti, nicméně ne vždy je pro pacienta snadno dostupná a navíc, proč by v tomto případě nemohl pomoci sám lékárník?


V pracovní skupině jsme nejdříve diskutovali o možnosti preskripce lékárníkem. Po rešerši pravomocí lékárníků ze zahraničí se však ukázalo, že ve většině evropských zemí tato činnost do výčtu kompetencí lékárníků nespadá. Daleko častěji však mohou v odůvodněných případech vydat léčivý přípravek vázaný na lékařský předpis bez předpisu. Přicházíme proto s návrhem nouzového výdeje jako prvním krokem k postupnému rozšiřování kompetencí lékárníků.

Na základě rešerše jsme vypracovali samotný návrh nouzového výdeje, který by měl tato pravidla:

  • Lékárník má možnost nouzového výdeje léčivého přípravku, pokud pacient nemá možnost kontaktovat lékaře a získat předpis (lékař je nedostupný z důvodu krátké ordinační doby, dovolené, jiné).
  • Nouzový výdej probíhá na základě nahlédnutí lékárníka do lékového záznamu pacienta.
  • Po ověření, že pacient medikaci dlouhodobě užívá, může lékárník takový léčivý přípravek vydat a provést o tom záznam s příznakem nouzový výdej lékárníkem.
  • Opakované využití takového výdeje pacientem bude omezené.
  • Lékárník smí nouzově vydat pouze nejmenší balení dostupné na trhu, a to pouze u léčivých přípravků z předem definovaných ATC skupin.

Na facebookové stránky Mladých lékárníků jsme umístili dotazník s cílem zjistit, zda je o takovou kompetenci mezi lékárníky zájem, případně za jakých podmínek. Během jednoho týdne jsme zaznamenali 179 odpovědí.

  • O tuto dobrovolnou pravomoc by mělo zájem 94 % lékárníků.
  • Lékárníci by preferovali, aby mohli tímto způsobem vydat pouze chronicky užívanou medikaci. Pouze 13 % respondentů uvedlo, že by chtěli mít možnost vydat jakýkoliv léčivý přípravek.
  • Z ATC skupin, u kterých lékárníci považují nouzový výdej za opodstatněný, bezpečný a pacienty žádaný, byla nejčastěji zmiňována antihypertenziva, antidiabetika, antikoncepce, hypolipidemika a léčivé přípravky na terapii astmatu nebo CHOPN. Naopak se objevovaly i návrhy, u kterých skupin by tento výdej možný být neměl. Jednalo se o návykové látky nebo antibiotika na léčbu akutních infekcí.
  • Co se týká zpoplatnění činnosti, lékárníci nejčastěji uvedli, že by měl pacient zaplatit lékárně poplatek v řádu desítek korun, případně by jej měla ohodnotit pojišťovna. Necelých 7 % lékárníků uvedlo, že by měla tuto službu poskytovat lékárna bezplatně.
  • Přípravek hrazený ze zdravotního pojištění by měl být při nouzovém výdeji standardně hrazený pojišťovnou (65 % odpovědí).
  • K diskuzi je ještě upřesnění velikosti nouzově vydávaného balení, neboť polovina lékárníků by navrhovala nejmenší balení na trhu a polovina pokrytí léčby na 1 měsíc při standardním dávkování. Také je otázkou, jak by lékárna v praxi postupovala, kdyby takové balení neměla skladem.
  • Dalším nevyjasněným bodem zůstává stanovení požadavků na odbornost expedienta. 54 % respondentů uvedlo, že by se mělo jednat o lékárníka s minimálně roční praxí.

Pracovní skupina bude tuto problematiku dále zpracovávat. Plánujeme oslovit Představenstvo České lékárnické komory s nabídkou bližší spolupráce a představit návrh dalším státním institucím. Pokud byste měli jakékoliv připomínky nebo nápady, neváhejte se na nás obrátit na e-mailovou adresu: mladilekarnici@gmail.com.

Mladí lékárníci



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2020 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#