#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Veletrh bioanalytiky a farmacie – ONLINE


Autoři: Farmacie Českých Studentů Spolek
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 6, s. 27

Souhrn

V dnešní podivné době se spousta akcí, koncertů, workshopů přesouvá do online podoby. Co ale udělat s plánovaným Veletrhem bioanalytiky a farmacie, který má obvykle účast přes 500 studentů? Jde to také zvládnout online?


Farmacie je obor rozsáhlý a vystudovaný farmaceut nemusí pracovat jen v lékárně. Má spoustu dalších možností uplatnění od výzkumu, přes průmysl, regulatory affairs, market access a klinickou farmacii po státní správu. Druhý dubnový týden už 11 let patří v kalendářích Spolku českých studentů farmacie a Farmaceutické fakulty v Hradci Králové Veletrhu pracovního uplatnění. Nebylo tomu jinak ani letos. Studenti už se nemohli dočkat, až načerpají inspiraci a motivaci k dalšímu studiu nebo si najdou zaměstnavatele, se kterým spojí po státních zkouškách svou budoucnost. Na druhé straně byli vystavovatelé připraveni ukázat to nejlepší, co může jejich společnost nabídnout a proč by si měli studenti a absolventi vybrat právě je.

Situace ohledně koronaviru se nevyvíjela dobře a Veletrh musel být v klasické podobě stánků vystavovatelů na půdě fakulty zrušen. Myšlenka, že by se Veletrh mohl stihnout ještě na konci dubna nebo v květnu se s postupem času ukázala jako dost naivní. I přes celosvětovou pandemii studenti ale ukončí svoje studium a potřebují vědět, jaké mají možnosti uplatnění, a zároveň farmaceutické společnosti, jakožto součást zdravotnického sektoru, potřebují zaměstnance. Toto byly hlavní důvody, proč se organizátoři rozhodli uspořádat akci online.

Ve středu 13. května se tedy konal historicky první ­ONLINE ­Veletrh bioanalytiky a farmacie. Do tohoto neobvyklého ­projektu se zapojilo deset vystavovatelů, kteří plni očekávání, jak bude celá akce probíhat, připravovali propagační materiály tentokrát jen virtuálně. Jelikož studenti stále vypomáhali v lékárnách, aby pomohli zajistit primární zdravotnickou péči, byla akce zahájena až v podvečer, kdy se přes platformu Zoom, kterou zprostředkovala Univerzita Karlova, z pohodlí ­domova ­připojilo něco málo přes sto natěšených návštěvníků. Po úvodním slově organizátorů a dalších technických pokynech byli studenti rozděleni do deseti virtuálních místností, každá patřila jednomu vystavovateli. Vyslechli si krátkou nabídku a představení farmaceutické společnosti a následně byl prostor na dotazy. Tímto způsobem mohli navštívit vystavovatele z řad lékárenských řetězců (BENU Lékárny, Lékárny Dr. Max, Pilulka, Lékárny IPC), farmaceutického průmyslu a vývoje (Novartis, Fagron, ­Contipro), marketingu (Grandaliro) i dalších sdružení (Česká odborná společnost klinické farmacie, Mladí ­lékárníci). Po dvou hodinách záludných dotazů, jimž museli zástupci ­farmaceutických společností čelit, se začaly virtuální místnosti pomalu vyprazdňovat a návštěvníci mohli jít spát s hlavou plnou nových užitečných informací.

Tímto způsobem se podařilo vytvořit jedinečnou alternativu k prezenčnímu Veletrhu bioanalytiky a farmacie. I přesto doufáme, že ji nebude potřeba využít znovu v dalších letech a Veletrh se vrátí do starých kolejí plného koridoru Farmaceutické fakulty, který má svoji unikátní atmosféru. Už se na to všichni moc těšíme.

Spolek českých studentů farmacie



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2020 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#