#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ze života právníka v Komoře – květen, čas rozvolňování


Autoři: Mgr. MUDr. Maršík Jaroslav
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 6, s. 5-6

Souhrn

Na hodnocení toho, co se to vlastně v posledních třech měsících odehrálo, je ještě brzy, na vymýšlení dalších karanténních opatření naopak pozdě. Květen byl ve znamení jejich rozvolňování a i komorové dění se začalo vracet ke svým běžným tématům. Kdybych měl jen tak, bez přípravy, ladu a skladu vychrlit, co námi v květnu hýbalo, pak mne napadá hlavně dohodovací řízení, kompenzační zákon, schůzka na SÚKL kvůli zásilkovému výdeji, přípravy na nástup lékového záznamu a eReceptů přes občanku, testování nové aplikace členské evidence, strategie mediálních aktivit, výběr nové ředitelky sekretariátu, nebo osobní setkání členů představenstva po čtvrt roce.

Tomu čtvrt roku se mi ani nechtělo věřit, až jsem si musel ověřit, že poslední řádné jednání představenstva se opravdu konalo 25. února. Nevídané. 20. května se většina členů sešla v pronajaté velké seminární místnosti na ILFu v Praze. Jedině tak se daly dodržet dvoumetrové odstupy, protože jestli je v něčem na Rozárku spoleh, pak v tom, že více než 10 osob v jedné místnosti bude vždy donuceno k intimnímu sty.., ne, raději kontaktu. ­Jediným účelem bylo, se ještě před oficiálním zasedáním představenstva plánovaným na 2. 6. poradit ve světle nových událostí o postoji, jaký zaujímat k možnosti výdeje léčivých přípravků vázaných na recept i mimo prostory lékárny.

Koronavirus se stal novým stimulem pro vznik prvoplánových a ryze obchodnických návrhů na uvolnění léků na recept do eShopů. Je jasné, že do budoucna nemůže obstát současná právní úprava bránící tomu, aby lékárník mohl pacientovi vydat lék i mimo prostor lékárny. Změna, která přijde, ale nemůže náhle opomíjet zásady, na kterých stojí zacházení s léčivými přípravky. Nikoliv nadarmo se jejich vývoj, zkoušení, výroba, distribuce, výdej, odstraňování, farmakovigilance podrobují přísným pravidlům a svěřují jen k tomu kvalifikovaným odborníkům. Nenastala žádná revoluce, díky níž by bylo možné říci: léky už jsou bezpečné jako všední zboží a lidem ho mohou rozvážet dodávky přímo ze skladů eShopů. Je pochopitelné, že jejich provozovatelé si své portfolio chtějí o léky rozšířit, je pochopitelné i to, že skutečný záměr zastírají vysvětlením, že to chtějí, protože to chtějí zákazníci. A dokonce je pochopitelné i to, že k tomu využívají třeba omezení, která přinesla epidemie. Je ale samozřejmé, že jim nelze vyjít vstříc. Léky se nestaly bezpečnějšími, a proto musí být i nadále pod přísnou kontrolou. A to i přesto, že někteří s nimi chtějí jednoduše obchodovat a někteří jiní jen propadli pocitu, že léky jsou krabička jako každá jiná. Nejsou. Právě proto se členové PČLnK shodují na tom, že je sice třeba umožnit výdej léčivého přípravku i mimo prostor lékárny, ale jedině za předpokladu, že budou zachovány zásady bezpečného zacházení a že výdej bude prováděn farmaceutem. Stejné téma bylo na programu schůzky prezidenta, viceprezidenta a právního poradce ČLnK s vedením SÚKL a MZd 13. května. O jejím průběhu si na webu komory můžete přečíst v článku z 25. 5. Je zřejmé, že toto téma bude jedním ze stěžejních v příštích měsících.

Dohodovacího řízení se komora přímo neúčastní, ale pan prezident, zplnomocněný spolkem POLP, ano. Až do posledního jednání nebyl jasný postoj zdravotních pojišťoven. Stěžejními body byly jako obvykle výše úhrady za signální výkon a podmínky limitace, která zejména působí různé nespravedlnosti. Konečná dohoda ze samého závěru měsíce obnáší navýšení SiV o 1 Kč na 16 Kč a zrušení limitace. To druhé je výborná zpráva. Během května se objevil návrh kompenzačního zákona, který má být právním trychtýřem, jímž k poskytovatelům zdravotních služeb, podle veřejných prohlášení ministerstva zdravotnictví ke všem bez výjimky, protečou prostředky na zmírnění následků epidemie. Zákon je to stručný a bez prováděcí vyhlášky málo srozumitelný. A protože se jeho příběh v plné síle rozvinul až počátkem června, do tohoto článku ještě nepatří.

Hodně času se věnovalo novým funkcím systému eReceptu – ­lékovému záznamu pacienta a přístupu k eReceptu přes občanské průkazy. Připravovaly se informační materiály, tiskové zprávy i konečná verze doporučeného postupu k výdeji léčivých přípravků obsahující mj. i návod pro farmaceuty k práci s lékovým záznamem vycházející ze stanoviska představenstva z ledna. Květen končí ve všeobecném očekávání úlevy od načítání sms a s otazníkem, zda jde o očekávání oprávněné.

I když nejde o nic, co by trápilo členy Komory, bez zmínky o vývoji nového software členské evidence by nebyly řádky o životě právníka komory úplné, protože fáze testování aplikace stála mnoho sil a času celý tým lidí včetně mne. Testování ukázalo, že je třeba ještě doladit řadu funkčností a vyřešit i problémy související s přenosem dat ze stávajícího systému. Administrativní povinnosti, které Komora musí plnit v agendách vedení seznamu členů, osvědčení, vzdělávání, disciplinární je natolik komplexní, že nároky na základní informační nástroj Komory jsou vysoké a všichni si přejeme, aby sekretariát mohl jeho prostřednictvím členům Komory poskytovat kvalitní servis. Takže nás ještě s členskou evidencí nějaká práce čeká.

Tolik květen stručně. A protože k vašim očím má slova dolétnou po letním slunovratu, přeji krásné léto bez roušek a bez štítů. Kromě Hely ze Štítů.

Mgr. MUDr. Jaroslav MARŠÍK



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2020 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#