#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Světové dny zdraví - červen


Autoři: Doc. RNDr. Kolář Jozef, CSc.
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 6, s. 34-35

Souhrn

Ze světových dní zdraví, které vyhlašuje WHO, si v měsíci červnu připomínáme Světový den dárců krve. Z jiných mezi­národních dní, které souvisejí se zdravím, to jsou Mezinárodní den nevinných dětských obětí agrese, Světový den životního prostředí, Světový den uprchlíků, Mezinárodní den proti zneužívání drog a nezákonnému obchodování s nimi, Den srpkovité anémie, Světový den poruch příjmu potravy, Světový den vitiliga a Světový den boje proti nádorům mozku.

Světový týden kontinence (World Continence Week, WCW)

Světový týden kontinence je každoroční iniciativou řízenou Mezinárodní společností pro kontinenci (International Continence Society, ICS). Jedná se o charitativní organizaci s celosvětovým zaměřením na oblast zdraví, která usiluje o zlepšení kvality života lidí postižených poruchami močového ústrojí, střev a pánevního dna rozvíjením základní a klinické vědy prostřednictvím vzdělávání a výzkumu. Úzce spolupracuje se Světovou federací pacientů s inkontinencí (World Federation of Incontinence Patients, WFIP), což je federace národních pacientských organizací. Mimo jiné i při organizování WCW.

WCW byl vyhlášen v roce 2008 v Káhiře na zasedání ICS, původně jako Světový den kontinence (World Continence Day) – ten byl v roce 2009 změněn na WCW. Koná se vždy poslední pondělí až neděli v červnu každého roku.

Cíle WCW, ale i WFIP, jsou velmi ­specifické:

  • zvýšit globální povědomí o kontinenci a její podporu s cílem zlepšit zdraví, zdravý a harmonický životní styl a kvalitu života,
  • pomoci odstranit stigmata a tabu prostřednictvím akcí, publikací, tiskových zpráv apod.,
  • poskytnout spolehlivé a snadno dostupné fórum pro ty, kteří hledají informace o podpoře kontinence a terapii,
  • vytvořit celosvětovou síť událostí a organizací, které budou uznávány jako hlavní autority v oblasti informací o kontinenci a zdraví močového měchýře a střev,
  • zaměřit pozornost na prevenci a péči o inkontinentní pacienty,
  • podporovat multidisciplinární přístup k léčbě a také k dostupnosti léčby a její úhrady.

Misí WFIP pro lidi žijící s inkontinencí a dysfunkcí pánevního dna je:

  • být trpělivým hlasem,
  • být slyšen nejenom ve společnosti, ale i tvůrci politik,
  • být globální záštitou pro národní organizace,
  • povzbuzovat otevřenou veřejnou debatu a rozbíjet stigmata a tabu.

Vizí WFIP je vytvořit svět, v němž se lidé žijící se všemi formami dysfunkce pánevního dna mohou těšit na vysokou kvalitu života, hrát aktivní roli ve společnosti a mít přístup k vhodné léčbě.

Co je to inkontinence?

Inkontinence je pojem, který popisuje jakýkoli nechtěný samovolný únik moči, stolice apod. Jedná se o citlivý stav. Existuje několik typů inkontinence. Nejčastějším druhem inkontinence, kterým trpí až polovina pacientů, je stresová inkontinence. Inkontinenci lze léčit, zvládat a v mnoha případech ji lze také vyléčit.

Mezi rizikové faktory inkontinence patří věk a s tím související degenerativní změny v oblasti dolních močových cest, rodinná anamnéza, zvláštní citlivost na určité potraviny, nemoci a jiné zdravotní okolnosti (těhotenství a narození dítěte). U žen se inkontinence vyskytuje především v souvislosti s poruchou statiky pánevního dna, zejména po porodech, či u obézních pacientek, u degenerativních, nádorových či zánětlivých onemocnění urogenitálního traktu, po operacích urogenitálního traktu a u vrozených morfologických či funkčních poruch.

Mezi nespecifické příčiny patří neurologická onemocnění (například roztroušená skleróza, Parkinsonův syndrom, mozkové příhody a míšní trauma), dále jsou to úrazy a operace či ozáření v oblasti pánve.

Je vhodné, aby si nejen inkontinentní pacienti všímali barvy moči. Barva zdravé moči se pohybuje od světle žluté (barva limonády, světle slámová) až po tmavě jantarovou. Barva kolísá podle aktuálního příjmu tekutin, proto má obvykle po ránu tmavší barvu – nižší příjem tekutin v noci vede ke koncentrovanější moči. Myšlen­ka, že světlejší moč je lepší, vychází z obavy z dehydratace. Lidský organismus potřebuje jen tolik vody, aby byl schopný kompenzovat její ztrátu způsobenou nemocí, cvičením, pocením zejména v horkém počasí nebo v suchém podnebí. Doporučuje se kontrolovat barvu moči. Charakteristika barvy je orientační, ve staré Číně měli lékaři pojmenování až pro devadesát různých zbarvení, zápachů a chutí moči. Ke změně barvy moči přispívá více okolností, například konzumace určitých druhů potravin (P), užívání určitých léčiv (L), přítomnost některých onemocnění (O). Barva moči:

  • bezbarvá (zvýšený příjem tekutin, L – diuretika/hypertenze, O – diabetes, selhání ledvin),
  • červená (P – červená řepa, ostružiny, rebarbora, O – hematurie: ledvinové kameny, infekce močového měchýře, nebo karcinom),
  • modrá (L – amitriptylin, cimetidin, O – hyperkalcémie, porfyrie),
  • neonově oranžová (O – játra, dehydratace),
  • neonově žlutá (L – vitamíny skupiny B mohou zintenzivnit žlutou barvu moči),
  • oranžová, pomerančová (P – mrkev, L – warfarin),
  • pěnivá (může být znamením většího množství bílkovin),
  • růžová až načervenalá (O – ledviny, dna),
  • tmavě hnědá, barva čaje, tmavého piva (P – rebarbora, boby, L – metronidazol, nitrofurantoin, O – hepatitida a jiná onemocněních jater, porfyrie, dehydratace, krvácení při onemocnění ledvin, melanom, alkaptonurie)
  • zakalená (O – infekce močového ­měchýře, zejména při pálení při močení, časté a urgentní močení),
  • zelená, nazelenalá (P – chřest, O – porfyrie, specifické formy infekce močových cest),
  • žlutooranžová (L – vitamin B2).

Za normální se považuje osm močení během 24 hodin, při častější potřebě se může jednat o inkontinenci. Inkontinencí moči trpí třikrát více žen než mužů, 30 až 50 % žen má v průběhu svého života občasný únik moči. Přibližně 510 000 žen v České republice trpí inkontinencí, ale pouze každá čtvrtá až pátá žena vyhledá pomoc lékaře.

Inkontinence má dopad na jednotlivce, jejich rodiny i společnost. Celkové zatížení je ekonomické, zdravotní (záněty, opruzeniny…), psychologické (pocit méněcennosti u pacientů) a sociální (vyčlenění ze společnosti, stranění se rodiny).

Pacientské organizace

INKO-GNITO, z. s.

Pacientský spolek INKO-GNITO byl založen 2018 a je určen nejen pro pacienty s únikem moči, ale také pro jejich rodinné příslušníky a všechny, které o osoby s inkon­tinencí pečují. Jeho cílem je:

  • přinášet důležité informace a aktuality o samotném onemocnění i možnostech léčby nebo tipy na úpravu životního stylu,
  • pomáhat se zorientovat v systému sociální péče a zjistit, jestli máte nárok na podporu,
  • psychicky podržet,
  • propojit s ostatním pacienty, abyste pochopili, že v tom nejste sami.


Incoforum, z. s.

Incoforum vzniklo v roce 2002 jako mezioborové sdružení představitelů oborů, zabývajících se problematikou inkontinence moče. V panelu odborníků jsou zastoupeni reprezentanti urologie, urogynekologie, geriatrie, neurologie, všeobecného lékařství a fyzioterapie. Upozorňují laickou i odbornou veřejnost na aspekty prevence, diagnostiky a léčby inkontinence. Snahou je téma inkontinence moče detabuizovat.

Doc. RNDr. Jozef Kolář, CSc.


Zdroje

  1. International Continence Society. https://www.ics.org/

  2. World Continence Week. https://www.ics.org/public/wcw

  3. About WFIP. https://wfip.org/about-wfip/

  4. The Simon Foundation for Continence. https://simonfoundation.org/

  5. World Continence Week. https://clearwaterbidets.com/blog/world-continence-week/

  6. ICOPE guidelines – Evidence profile: urinary incontinence. WHO 2017, 30s. https://www.who.int/ageing/health-systems/icope/evidence-centre/ICOPE-evidence-profile-urinary-incont.pdf

  7. Senioři a zdraví – 2018. ČSÚ https://www.czso.cz/csu/czso/seniori-v-cr-v-datech-2018

  8. Šimůnková, M.: Stárnutí populace a jeho dopad na zdravotnictví. Díl III – Očima onkologa, nefrologa a urologa. Medical Tribune 16, 2020, č. 2, s. C1.

  9. INKO-GNITO. http://inko-gnito.cz/

10. IncoForum. http://www.incoforum.cz/

Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2020 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#