#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Oživme LÉKÁRNICE MAMINKY (II.)


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 3, s. 26

Z cyklu přednášek Nemoci z nachlazení

Alexandra Hašková – organizátorka oživení projektu Lékárnice maminky, matka dvou dětí, provází cyklem besed O zdraví tak trochu jinak v mateřských centrech v České Lípě:

V minulém čísle časopisu jsem představila vizi oživení projektu ČLnK Lékárnice maminky, jehož vedení jsem od ledna převzala. Psala jsem o nezbytném sjednocení vize (jedinečné zkušenosti maminky lékárnice, objektivita, kritický přístup k farmabyznysu, „zázračníkům“ a doplňkům stravy). Postupně budu prostřednictvím ČČL seznamovat se zajímavými postřehy z přednáškové činnosti pro laickou veřejnost a informovat o aktuálním dění v projektu.

V tématu Nemoci z nachlazení seznamuji účastnice besed s pohledem lékárnice maminky na současnou nabídku zázračných produktů, které těží z mateřského instinktu „pro své dítě cokoliv“. Nabízím kritický pohled na farmaceutický byznys, který tlakem na zvyšování spotřeby mnohdy přispívá k neracionálnímu užívání léčiv. Ukazuji cestu mezi těmito extrémy, které se mohou maminky samy naučit rozeznávat, a pokud funguje vzájemná důvěra, může být lékárník zdrojem hodnotných informací a rad.

Nezbytné vysvětlení rozdílů mezi lékem a doplňkem stravy přijímají maminky kladně a lépe navazujeme na část besedy zaměřenou na konkrétní onemocnění. Seznamuji nejenom s vhodnou a účinnou léčbou ale i s efektivními režimovými opatřeními, které mám vyzkoušené na vlastních dětech.

Jako důležitou zmínku k těmto onemocněním uvádím fakt, že 90 % infekcí dýchacích cest je virové etiologie. Kromě racionálního dodržování léčby může být úkolem maminky také snaha předejít nasedajícím bakteriálním superinfekcím. Věřím, že pokud pacient respektive maminka pacienta lépe chápe podstatu onemocnění, je mnohem vnímavější k dodržování léčebných postupů. V této souvislosti zmiňuji výhody použití solných roztoků jako prevenci šíření rýmy do vedlejších nosních dutin (hnisavé rýmy, záněty středouší apod.). Jako výsledek besed vznikl materiál Jak na rýmu nejen u dětí šetrně, účinně i preventivně?. V něm maminky mimo jiné najdou jednoduchý přehled, kdy použít isotonické a kdy hypertonické nosní solné roztoky.

U kašle, dalšího častého onemocnění z nachlazení, se maminek ptám, jak rozeznat suchý kašel od vlhkého a vysvětluji, proč lékárníci nedoporučují dávat expektorancia na noc.

Při diskuzi o rozdílu mezi zvýšenou teplotou a horečkou kladu důraz na význam zvýšené teploty pro organismus. Snažím se upozorňovat na rizika celkových zábalů a prudkého nežádoucího srážení horečky (vznik febrilních křečí). Probíráme i výhody a nevýhody jednotlivých lékových forem analgetik/antipyretik. Mile mě v tomto ohledu překvapují samotné maminky, které při cíleně položených otázkách přijdou na výhody ibuprofenu proti paracetamolu např. při horečnatých stavech spojených se zánětlivou reakcí (středouší, růst zubů u dětí).

Nejlepší léčba je prevence. Možná proto bývá debata o prevenci nemocí z nachlazení a „posilování imunity“ nejpestřejší. Jsem poměrně skeptická k pelmelu reklamou tlačených podivností. Snažím se během přednášek navracet uvažování posluchaček k selskému rozumu, motivuji k zdravému životnímu stylu a investici do kvalitních sezónních surovin místo nepřirozených doplňků stravy sporné kvality a nejistých účinků.


Autorská ilustrace – Jak na nemoci z nachla zení? Fytofarmaky. Aneb přiřadíte k jednotlivým rostlinám registrované léčivé přípravky?

Sama se zamýšlím, jestli v lékárnách potřebujeme doplňky stravy. Po­tře­bu­jeme se takovými produkty prezentovat v letácích spojených s lékárnami? Jak nás pak společnost vnímá?

Možná bychom mohli více konkurovat v kvalitě nabízených služeb než škálou akcí právě na tyto doplňky stravy. Vě­řím, že změna ve vnímání role lékárníka je stále ještě v našich rukou. Dotazníkový průzkum z besed ukazuje, že maminky jednoznačně oceňují rady zprostředkované lékárnicí s osobními zkušenostmi maminky. Přínos vidí v no­vých informacích o správném užívání lé­čivých přípravků, včetně konkrétních doporučení, ale i v odhalení nežádoucích účinků nebo nevhodně zvoleného lé­čivé­ho přípravku.

Stále hledám podobně smýšlející maminky lékárnice, které projekt zaujal, dává jim smysl a chtěly by se jakoukoliv formou zapojit. Srdečně zvu na víkendový pobyt do krajiny Českosaského Švýcarska s názvem „Kyjovským údolím k oživení Lékárnic maminek“. Ve dnech 10.–12. 5. 2019 tam bude jedinečná příležitost k vzájemné motivaci, odborný program s konkrétními tipy a ukázkami metod, které používám během přednášek.

V neposlední řadě se můžete těšit na pohodový víkend s dětmi v krásném prostředí penzionu Bohemian Cottage. Pojďme společně oživit tento skvělý projekt!

Pro více informací neváhejte psát na můj e-mail: svrckova.alexandra@seznam.cz nebo se přidejte do FB skupiny Lékárnice maminky. Mnoho z vás se mi už ozvalo a nabídlo spolupráci. Mám z toho radost! Jedině společnými silami můžeme něco změnit.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2019 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#