#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Veterinária v lékárnách


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 3, s. 28

Málokterý produktový segment se v současné době v lékárnách vyvíjí tak dynamicky jako veterinární přípravky. Pro srovnání, celý OTC trh v České republice roste meziročně o 3,62 % a o 5 % na Slovensku (zdroj: Quintiles IMS, OTC quick, MAT 12/2017, v Kč), u veteriny nárůsty v desítkách procent nejsou výjimkou. Samozřejmě pouze za předpokladu, že se jedná o lékárny, které uchopily veterinu jako příležitost a věnují se jí.

Zákazníci lékáren – chovatelé zvířat, mají zájem zejména o produkty z kategorie ektoparazitika (přípravky proti klíšťatům a blechám) a endoparazitika (přípravky proti vnitřním parazitům, zejména proti škrkavkám a tasemnicím). V poslední době chovatelé žádají v lékárnách i šampony, veterinární přípravky na klouby či přípravky péče o uši.

Oficiální data o velikosti veterinárního trhu zatím chybí. Z více zdrojů ovšem lze odhadnout, že velikost trhu antiparazitik se může pohybovat kolem 460 mil. Kč.

Prodeje antiparazitik se samozřejmě realizují u veterinárních lékařů, v lé­kárnách, zoo marketech a v neposlední řadě i na e-shopech. Ze zmiňovaných 460 mil. Kč představují přípravky proti klíšťatům či blechám přibližně 400 mil. Kč. Jedná se o obojky, pipety (spot on) a spreje. Pokud se přípravků na odčervení prodá pouze za 60 mil. Kč, odčervujeme nedostatečně. To potvrzuje i studie, která uvádí, že 41 % majitelů odčervuje své mazlíčky pouze 2× ročně. Správnou četnost odčervení, 4× ročně, realizuje pouze 20 % chovatelů (zdroj: GfK Czech, 12/2016). Do budoucna se zvýšenou osvětou výrobců lze proto očekávat nárůst právě u přípravků na odčervování. Endoparazitika se tak mohou stát novým ekonomickým tahounem veterinárií v lékárnách.

I další průzkumy nám naznačují silný růstový potenciál veterinárních přípravků. V naší zemi s námi žijí 2 mil. psů a 1 mil. koček. A to se jedná pouze o registrovaná zvířata. Marketingový průzkum realizovaný v nezávislých lékárnách sdružených v lékárenské síti ukázal, že až v 68 % domácností v populaci zaměstnanců a provozovatelů lékáren pobývají psi anebo kočky. To je ještě více než v běžné populaci. Produkty veterinární samoléčby se k tomu navíc jeví jako perspektivní a ekonomicky zajímavé až pro 89 % dotázaných. Přibližně třetina respondentů uvedla, že denně vydá aspoň jedno balení přípravku pro psy nebo kočky, ale na přímý dotaz na název veterinárního přípravku si až 16 % respondentů nedokázalo vybavit žádnou značku (zdroj: Data on file). Průzkum byl realizovaný ve stovce nezávislých lékáren sdružených v síti a odpovědělo na něj 94 respondentů, z toho 50 farmaceutických asistentek a 44 lékárníků (sběr dat v březnu až květnu 2015).

Česká republika a Slovensko nejsou jedinými trhy, kde se v lékárnách veterinární přípravky pomalu etablují, jejich dostupnost v lékárnách v Německu, Rakousku, Británii, ve Francii, Skandinávii či v zemích Beneluxu je běžná.

Legislativní rámec v ČR vymezuje zákon 166/1999 Sb., o veterinární péči. Jeho novela z roku 2017, zákon 324/2016 Sb., o biocidech, dělí biocidní přípravky pro zvířata do pěti kategorií (v závorce je uveden přibližný počet přípravků v kategorii):

  1. Veterinární léčivé přípravky (1900)
  2. Vyhrazené veterinární léčivé přípravky (170)
  3. Veterinární přípravky (1300)
  4. Veterinární technické prostředky (200)
  5. Biocidy (1300)

V prvních čtyřech kategoriích lze najít paralelu s humánními přípravky. Registrace, schválení a dozor nad těmito přípravky vykonává ÚSKVBL (Ústav státní kontroly veterinárních biopreparátů a léčiv). Kategorie biocidy je v dikci Ministerstva zdravotnictví. Co do složení přípravků i použití je mimořádně pestrá a rozmanitá. Zahrnuje například repelentní obojky, pipety a spreje s obsahem látek přírodního původu a zároveň i nevoňavé nátěrové hmoty, například na krovy.

(Komerční prezentace)


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2019 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#